< Zpět na přehled článků

Kúpa fungujúceho podniku môže byť aj výhodnou investíciou

29. mája 2016

sp3-v-roba-ve-firme-sp-kromer-z-kde

Fungujúce podniky na predaj

Napriek tomu, že investovanie do fungujúcich podnikov je už v západných krajinách bežnou praxou takmer pre každého, na našom území je blízke len malému počtu ľudí.

Fungujúci podnik je na rozdiel od investícií v bankách, alebo na burze samozrejme menej pasívnou formou investície a vyžaduje určitý čas investora. Na druhej strane dáva investorovi moc ovplyvniť to, ako sa jeho investícia zhodnotí. Medzi podnikmi sa tiež nájde veľa takých, ktoré majú procesy dobre zabehnuté a od investora budú vyžadovať minimum času.

Podniky, ktoré vyžadujú viac času svojho majiteľa, sú potom vhodné najmä pre tých, ktorí radi podnikajú, alebo by chceli podnikať, ale aj pre tých, ktorí sa chcú oslobodiť od štatútu zamestnanca a byť si svojim pánom.

 

Zavedený podnik – nižšie riziko

Kúpa fungujúceho podniku má viacero výhod, v porovnaní so založením nového podniku:

  1. Podnikateľ nečelí riziku, že o jeho produkt alebo službu nebude záujem, pretože investuje do takého podniku, ktorý už má toto zistenie za sebou.
  2. Podnik už má určitú históriu, pozíciu na trhu, množstvo informácií o zákazníkoch a preto bude plánovanie jeho budúcnosti a predpoklad návratnosti investície oveľa jednoduchšie.
  3. Investor môže takmer okamžite pokračovať v činnosti podniku a vyhnúť sa tak všetkým činnostiam spojeným s jeho založením, hľadaním dodávateľov, zamestnancov, nákupom majetku, a pod.

Záleží teda len na výbere toho správneho podniku a z investície môžu okamžite plynúť zisky.